Bilbatteri
Dagens bilar har otroligt många elektroniska komponenter som alla drivs av ditt bilbatteri. Detta gör att bilbatteriet har en väldigt viktig roll i bilens funktion överlag. Många som har en äldre bil har säkert någon gång varit i en situation där bilen inte startar. I dessa fall beror det nästan alltid på att ditt bilbatteri inte fungerar som det ska eller att du behöver ladda batteriet.
Det är särskilt under vinterhalvåret som batteriet behöver jobba extra hårt, eftersom du behöver ha igång värmen i bilen för att inte frysa på vägen till jobbet på morgonen. När ditt bilbatteri börjar tappa en stor del av sin lagringskapacitet räcker inte startkraften till längre, vilket leder till att motorn inte startar. När det här händer behöver du byta bilbatteri för att bilen ska kunna fungera som den ska.
Underhåll av bilbatteri
Nästan alla batterier till bilar är idag underhållsfria och behöver knappt något underhåll alls. Har du en nyare bil behöver du oftast bara se till att anslutningarna sitter fast ordentligt, något du kan göra på ett par sekunder varje gång du öppnar motorhuven. Moderna batterier är även tillverkade för att ha tillräckligt mycket kapacitet för att underhålla en ny bil, med alla elektroniska delar som är igång samtidigt varje gång du kör bilen.
Med äldre bilbatterier behöver du dock lägga lite mer tid och resurser på underhåll för att de ska hålla längre. Om du tar väl hand om dem behöver du inte byta bilbatteri lika ofta och kan spara pengar samt slippa lägga tid på att ladda batteriet för att bilen inte startar på vintermorgnar. I äldre bilbatterier behöver du fylla på destillerat vatten i varje battericell så att anod och katod-plattorna är helt täckta av vatten.
Smarta tips för att förlänga bilbatteriets livslängd
Här nedan har vi samlat ett par tips som kan hjälpa ditt gamla bilbatteri att räcka längre. Följ dessa råd för att se till att ditt batteri kan lagra el längre och fungerar som det ska:
Se till att ditt bilbatteri sitter ordentligt fast och är monterat på rätt sätt.
Håll både batteripolerna och kabelskorna rena och smörj in dem med fett regelbundet för att få bättre kontakt mellan motor och batteri.
Kontrollera vätskenivån i batteriet varje vecka och fyll vid behov på med destillerat vatten till cirka 1,5 cm över plattorna
Använd en syramätare eller testinstrument för att mäta batteriets laddningstillstånd.
Om motorn inte startar för att batteriet inte har tillräckligt med kraft, vänta en stund innan du försöker igen. Att överanstränga ett bilbatteri kortar ner dess livslängd
Se till att batteriet är fulladdat och att du kopplar loss kablarna från batteriet om bilen ska stå oanvänd under en lång period. Detta förhindrar att viloström laddar ur batteriet och gör att batteriet inte fryser under vintern.
Ladda bilbatteri på rätt sätt
Ett urladdat batteri har ingen lagrad energi och kan därför inte starta bilens motor. Du kan ladda bilbatteri med olika metoder, men det viktigaste är att du laddar på rätt sätt för att inte skada batteriet. Använd rätt typ av billaddare och spänning. Att koppla en 24V-laddare till ett 12V bilbatteri kan leda till dyra skador.
Om du laddar från en annan bil är det viktigt att båda bilar är avstängda när ni kopplar laddkablarna. Dessa bör även kopplas i en särskild ordning:
Fäst den röda kabeln på pluspolen i batteriet som fungerar
Fäst den röda kabeln på pluspolen i batteriet som behöver laddas
Använd samma ordning för minuspolerna, först i det fungerande batteriet och sedan batteriet som behöver laddas